Kalveropfok in bedrijf

Koe-kalf contact is één van de vormen van adaptieve jongvee opfok.

Een koe is robuust als ze zich makkelijk kan aanpassen aan veranderingen in de omgeving zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de productie, het welzijn en de gezondheid van het dier. Hoe robuust een koe is, hangt af van erfelijke eigenschappen, hoe koeien opgroeien en hoe ze gehouden worden. Met Krimpenerwaardse melkveehouders onderzoeken we manieren van jongvee opfok, die gericht zijn op adaptatie, met specifieke aandacht voor koe-kalf en kalf-kalf contact, inclusief weiden in gemengde leeftijdsgroepen.

Op dit moment voeren we gesprekken met melkveehouders om hun interesse te peilen. En om met hen te kijken hoe zij op hun bedrijf invulling kunnen geven aan nieuwe vormen van opfok.

Pilot nieuws

Inzicht in kalveropfok voorwaarde voor robuuste veestapel

Een goed begin is het halve werk, dat geldt ook voor de kalveropfok op het melkveebedrijf. In Proeftuin Trots op de Krimpenerwaard zoeken we hoe en waar we kunnen sturen op optimale groei en gezondheid in de eerste bepalende levensmaanden van het kalf. Deelnemende melkveehouder Jan de Pater: “Ik wil zelf dingen uitproberen, dan weet je ook wat bij je past”.

Kalveropfok in bedrijf

Samen met melkeveehouders in de Krimpenerwaard bekijken we hoe zij op hun bedrijf invulling kunnen geven aan nieuwe vormen van jongvee opfok.