Excursie hooimelk smaakt naar meer

Excursie hooimelkIn landen als Oostenrijk wordt hooimelk als aparte melkstroom vermarkt. Om deze meerwaarde te realiseren hebben de melkveehouders hun bedrijfsvoering ingericht op het (kunstmatig) drogen van het gras. Behalve management is er ook techniek voor nodig. Hoe dat werkt en of het ook voor Krimpenerwaardse ondernemers kansen biedt, onderzoeken we in de Proeftuin-pilot Hooimelk.

100% groen gras in de koe

De basisgedachte achter hooimelk is het vervangen van mais in het rantsoen, waardoor er een 100% gras-based-rantsoen en daarmee gras-based-melk kan worden geproduceerd. In de zomer heeft hooi bij beweiding als voordeel dat er geen broei in de kuil ontstaat (omdat het gras wordt gedroogd) en de koeien zelf bepalen wat en wanneer ze eten. In de winter vervangt hooi de snijmais en is het aanvullend op de graskuil. Omdat hooi wat energie betreft achterblijft bij mais, moet er wel ander krachtvoer tegenover staan.

Excursie; hooimelk in de praktijk

Omdat zo’n 25 agrariërs uit de Krimpenerwaard interesse voor hooimelk hebben, is er vanuit de Proeftuin een excursie georganiseerd naar het bedrijf van Aleid Blitterswijk in Werkhoven. Om kennis te maken met zijn concept van hooikaas en om te horen wat er nodig is om succesvol te produceren. Adviseur Wim de Hoop van Kenniscentrum voor Groene Groei (KCGG) en betrokken bij het hooikaas-concept, gaf uitleg over het principe van 100% grass-based: zoveel mogelijk vers gras voeren (beweiden en zomerstalvoeren), aangevuld met hooi dat kunstmatig gedroogd is in de hooidroogschuur. Daarvoor wordt via een vernuftig systeem de lucht van buiten door een kanaal vlak onder de golfplaten, langs de achterwand en tot slot onder de vloer door geleid, waardoor deze lucht met minimale energie wordt opgewarmd. Met een toenemende energieprijs is dit van cruciaal  belang om de kosten binnen de perken te houden. De droge/warme lucht wordt via de vloer door het gras  geblazen tot de kritische waarde van 80% droge stof is bereikt. Het resultaat: groen (gedroogd) gras voor de koeien als smakelijke, gezonde vervanging voor mais.

Kansen voor hooikaas in de Krimpenerwaard

Naast het drogen en voeren van hooi is in het project een eigen kaas ontwikkeld, de ‘uut hooi’ kaas. Deze kaas wordt bij een kaasmaker in de Krimpenerwaard gemaakt en vindt zijn weg via een kaashandelaar uit Zegveld op markten in West Nederland. Volgens de projectleider is er ruimte voor meer melk die volgens dit concept kan worden vermarkt.

De deelnemers aan de excursie waren onder de indruk van het concept en nieuwsgierig naar de afzetmarkt voor deze kaas. Een aantal wil graag verder praten over de mogelijkheden op hun bedrijf om hun dieren het hele jaar rond volledig met gras te voeren en hun melk via deze lijn te verwaarden. Daarvoor worden vervolggesprekken gepland.

Ook hooi op de vork nemen? Neem voor informatie over hooimelk contact op met Teus Verhoeff via  t.verhoeff@ppp-agro.nl