Met geduld boert het makkelijker

MaaienDe oogst van de eerste snede; het boerenhart gaat er vaak sneller van kloppen. Mooi werk maar menig melkveehouder zal ook de stress voor de eerste snede herkennen. Wanneer kan ik gaan maaien? Krijg ik de loonwerker erbij? Wat is de weersverwachting? Normaliter wordt er de eerste weken van mei al een flinke start gemaakt. Dit jaar staat het meeste gras nog op het land.

Kwaliteit voorlopig goed

Op het moment van schrijven is het de tweede week van mei en schijnt de zon na een aantal fikse buien. Het wordt eindelijk wat warmer, vooral ook in de nacht. Het gras kan dus gaan groeien wat nodig is ook, want op veel percelen in de Krimpenerwaard staat nog geen maaisnede.

De eerste snede blijft lang van goede kwaliteit. Het gewas is vaak nog heel bladrijk. Veel grassen bloeien pas in juni met uitzondering van bijvoorbeeld vossenstaart. Voor 20 mei daalt de voederwaarde nauwelijks. Dat is goed nieuws voor nu, want de weersvoorspellingen geven nog geen stabiel weer om te oogsten.

Geduld en droge dagen

Begin niet te snel na deze natte periode met maaien, maar laat het gewas op stam een aantal dagen drogen. Hierdoor wordt het gewas weer wat frisser, kan het suikergehalte ook wat stijgen en spaar je de grasmat. Daarmee voorkom je ook vervuiling van het gewas met grond. Verhoogde ruw as gehalten (grond in de kuil) zijn aanzienlijk lager bij een droge ondergrond. Heel belangrijk voor een goede conservering, bovendien zorgt het ook voor een betere voederwaarde. Elk punt verhoogt ruw as zorgt voor één tot anderhalve VEM voederwaarde verlies.

Gewas niet snel te droog

Doordat de eerste snede voornamelijk bladrijk is, in verhouding tot de stengel, wordt het gewas niet snel te droog. Te droog is een breed begrip (in sommige situaties is het gras nooit te droog), maar te droog is wanneer de kuil gaat broeien. Een droger gewas zorgt bij grasrijke rantsoenen voor een betere benutting van het eiwit. Hierdoor wordt de stikstofefficiëntie verhoogd en de aankoop van duur eiwit kan hiermee beperkt worden. Dit is met het juiste rantsoen dan ook terug te zien in een laag ureumgehalte in de melk.

Goed aanrijden

Een bladrijk product is veel beter aan te rijden dan een stengelig product, wat bij de 2e en 3e snede veel meer speelt. Daarnaast komt er vaak nog een volgende snede overheen, wat bijvoorbeeld bij een lasagnekuil het geval is. Veel veehouders lossen al direct de eerste vrachten over de gehele kuilplaat waardoor direct lengte wordt gecreëerd. Zo kunnen de dunne lagen gras beter worden vast gereden.

Op naar een grote kuil en smakelijke eerste snede, maar eerst nog even geduld!

Meer weten over maaien en kuilen? Mail naar Delian Kool d.kool@ppp-agro.nl