Nieuws2021-02-12T16:27:40+01:00

Nieuws uit de Proeftuin Krimpenerwaard

Proeftuinexcursie voor bestuurders

Kennismaken met de proeftuin in de praktijk, rond het thema bodemdaling. Dat was het doel van de excursie voor bestuurders van de Gemeente Krimpenerwaard, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Provinciale Staten op 10 juni. Buiten in het veld bij ‘weidevogel-familie’ Mulder in Vlist konden zij zien en horen hoe onderzoekers en andere (keten)partijen samen kennis ontwikkelen en toepassen, durven experimenteren en zo meewerken aan oplossingen voor o.a. bodemdaling.

Koers-zetten met mogelijkmakers

ls je werk wilt maken van je plannen voor de toekomst, dan heb je daar (vaak) anderen bij nodig. Daarom nodigden de deelnemers van de 2e Mijn Koers-groep ‘mogelijkmakers’ uit bij hun slotbijeenkomst op 8 juli bij kaasboerderij De Twee Hoeven in Haastrecht. Daar gingen de negen koersboeren in gesprek met o.a. Gemeente Krimpenerwaard, Provincie Zuid-Holland, Rabobank Nederland, FrieslandCampina, Voedselfamilie Krimpenerwaard en Hoogheemraadschap van Rijnland.

Meters maken met kruiden

Als je écht wilt weten hoe kruidenrijk grasland werkt in je bedrijfsvoering, lukt dat niet met een paar kleine proefveldjes, weet Mart-Jan Verkaik, kruidenkoploper in de Krimpenerwaard. ”Daarom heb ik dit voorjaar 6 ha maisland ingezaaid met kruiden.

Met geduld boert het makkelijker

De oogst van de eerste snede; het boerenhart gaat er vaak sneller van kloppen. Mooi werk maar menig melkveehouder zal ook de stress voor de eerste snede herkennen. Wanneer kan ik gaan maaien? Krijg ik de loonwerker erbij? Wat is de weersverwachting? Normaliter wordt er de eerste weken van mei al een flinke start gemaakt. Dit jaar staat het meeste gras nog op het land.

Go to Top