Nieuws uit de Proeftuin Krimpenerwaard
Sjon de Leeuw neemt een kijkje in het veld
Sjon de Leeuw neemt een kijkje in het veld nu het seizoen begint. Hoe staat het ervoor? is het land berijdbaar? Kijk mee!
Mijn Koers avondsessies
Overdag geen tijd, maar wel graag werk maken van koersvast ondernemen? Meld je aan voor de Mijn Koers online avondsessies.
Veel interesse in duurmelken
Biedt duurmelken kansen voor Krimpenerwaardese ondernemers? Met die vraag organiseerde de Proeftuin samen met de Krimpenerwaardse afdelingen van NAJK en LTO eind januari ’s een online bijeenkomst over dit onderwerp.
Kleiloterij: deelnemende boeren ontvangen klei
Het klei in veen onderzoek blijft doorgaan in de Krimpenerwaard! Eind deze maand ontvangen de deelnemende boeren van de kleiloterij elk zo’n 50 kuub klei, 2-3 vrachtwagen ladingen. Deze klei wordt, afhankelijk van de draagkracht, later in het seizoen over een half perceel uitgespreid (1/4 tot ½ hectare). De andere helft van het perceel krijgt geen klei om het effect van de kleitoevoeging te kunnen meten. Het onderzoek naar kleitoepassing als maatregel tegen broeikasgasemissie en bodemdaling is hiermee weer vier nieuwe proefvelden rijker.
Leren van lisdodde
Ook al heeft lisdodde zich nog niet bewezen als haalbaar verdienmodel, het natte teelten experiment heeft zeker iets opgeleverd. Onder andere inzicht over de teelt, nieuwe netwerken, producten en zelfs toepassing als isolatiemateriaal in een appartementencomplex in Schoonhoven. Komend jaar worden de proefveldjes aan de Schaapjeszijde gevolgd of de teelt van lisdodde kan bijdragen aan verschraling van natuurgronden om daarmee beoogde natuurdoeltypes te realiseren.
Verrassende opbrengst in doorzaaiproef productieve kruiden
Kruiden introduceren zonder de bestaande zode te vernieuwen leek lange tijd moeilijk, zeker op veen. Maar onmogelijk is het zeker niet, blijkt uit een doorzaaiproef uit de Proeftuinpilot ‘Weidebuffet met kruiden’.
Proeftuin houdt grondwater in de peiling
Grondwaterstanden, er wordt veel over gesproken maar nog weinig gemeten. “Daardoor richten we ons te veel op het slootpeil. Terwijl grondwaterpeil en slootpeil erg van elkaar kunnen verschillen.” zegt Youri Egas, projectleider van de Proeftuin-pilot ‘Grondslag water’. “Dat is de reden waarom we nu op ruim 60 locaties in de Krimpenerwaard peilbuizen hebben geplaatst die real-time de grondwaterstand monitoren.
Goed voorbereid het land op!
Dat er op het land weer genoeg te doen valt, wil nog niet zeggen dat je er ‘zomaar’ op kunt. De droge zomer, het warme najaar en nu de behoorlijk natte winter, kunnen effect hebben op de conditie van de percelen. Als je daar geen rekening mee houdt, kan je dat het komend seizoen slecht bekomen.
Van Tour de Boer naar RTV Krimpenerwaard
Over de laatste Tour de Boer kopte het AD Groen Hart ‘Krimpenerwaard wordt speeltuin voor vogels en insecten’. Een trigger voor RTV Krimpenerwaard om dit onderwerp uitgebreid bij hun TV programma de Waard aan Tafel te bespreken. Daarvoor was Teus Verhoef van PPP-Agro Advies en betrokken bij proeftuin Trots op de Krimpenerwaard, uitgenodigd.