Oproep resultaten Tour de Boer thuistest bodemleven

Alle deelnemers aan de Tour de Boer (18 april) kregen een katoenen onderbroek mee naar huis om uit te testen hoe actief het bodemleven in de Krimpenerwaard is. Ingraven, 2 maanden wachten en opgraven: dat was de opdracht. We zijn benieuwd naar uw resultaat; wat hebt u aangetroffen en wat leert u daarvan? Mail  ons uw foto! Inmiddels zijn de onderbroeken en theezakjes van het Proeftuin experiment  in de Krimpenerwaard opgegraven.

Wat zeggen theezakjes en onderbroeken over de bodem?

Recent zijn alle onderbroeken en theezakjes van het experiment in de Krimpenerwaard opgegraven. De onderbroeken laten variatie zien in afbraak, de foto’s geven een eerste indruk. Analyse van de theezakjes moet uitwijzen wat precies de verschillen zijn en wat dit vertelt. Na de zomer komen we hierop terug.

Bovenstaande foto’s laten de variatie in afbraak van de ‘Krimpenerwaardse onderbroeken’ zien.

De onderbroeken geven een eerste indruk. Op 12 percelen in de Krimpenerwaard (8 graslandpercelen van melkveehouders en 4 percelen in een natuurgebied) zijn ook theezakjes ingegraven. De theezakjes worden deze zomer geanalyseerd. Deze analyse helpt om antwoord te geven op vragen als: Wat is het verschil in variatie in afbraak, wat zegt dit over het bodemleven en wat kunnen we daarmee?

Voor nu zijn we benieuwd naar uw resultaten van de onderbroekentest. Heeft u de onderbroek opgegraven? Graag zien we een foto en horen we uw ervaringen. Stuur een bericht naar Pedro Janssen, via p.janssen@louisbolk.nl We kijken, vergelijken en delen de resultaten in de volgende nieuwsbrief.

Zelf nog aan de slag?

De Thuistest van de Tour de Boer gemist maar wilt u ook de afbraak van organische stof meten met een onderbroek? Kies het liefste een biologische katoenen onderbroek en laat deze twee maanden in de bodem. Was de onderbroeken voor gebruik op 60 ⁰C zonder zeep. Zorg dat je onderbroek mooi plat in de bodem ligt op ongeveer 10 cm diepte. Test verschillende locaties en deel uw resultaat.