Veelzijdig met lisdodde
Lisdodde kent veel mogelijke toepassingen, zoals:
- Inzet als veevoer, lisdodde kan gemengd worden door het rantsoen van melkvee en vormt een goede aanvulling op eiwitrijk gras in de veenweiden.
- Verwerking tot bouwproducten, geschikt als isolatiemateriaal of voor het maken van producten, zoals een picknicktafel.
- Het stuifmeel van de lisdodde kan gebruikt worden als voer voor roofmijten in de tuinbouw, deze roofmijten worden ingezet voor biologische bestrijding in de tuinbouw.
Recepten met lisdodde
Lisdodde heeft eetbare onderdelen, een aantal voorbeelden van eetbare toepassingen van lisdodde worden hieronder toegelicht.
Jonge bladeren als snack of in een salade
De jonge bladeren van de lisdodde komen met name voor in het vroege voorjaar (medio maart). Jonge scheuten van de lisdodde kunnen geplukt worden door deze van de wortelstok los te trekken, zodat de wortelstok in de grond achterblijft en weer opnieuw uit kan lopen.
De jonge bladeren/scheuten zijn eetbaar als losse snack, ze smaken naar komkommer. Ook is de jonge scheut geschikt voor toepassing in salades of hartige taart (quiche).
Om deze scheuten klaar te maken worden eerst de buitenste (taaie) bladeren verwijderd, vervolgens worden de lisdoddebladeren in ringetjes gesneden van een halve centimeter. De gesneden lisdodde kan gebruikt worden in een hartige taart, bijvoorbeeld in plaats van prei. Voor het gebruik in een salade wordt aangeraden om de lisdoddebladeren eerst te blancheren. Daarna kan de lisdodde in ringetjes gesneden aan de salade toegevoegd worden. Bijvoorbeeld door in een bestaande salade de komkommer te vervangen door de lisdodde.
Stuifmeel met honing
Medio juni produceren de lisdoddeplanten stuifmeel via aren. Dit stuifmeel kan geoogst worden door een plasticzak over de aar heen te schuiven, en vervolgens tegen de aar aan te tikken, het stuifmeel komt dan vrij. Door het stuifmeel te mengen met honing (crème) in een verhouding van 3 delen honing en 1 deel stuifmeel, ontstaat een lekker en gezond beleg boordevol vitaminen en mineralen, bijvoorbeeld voor op toast.
Lisdodde is één van de natte teelten die verkend wordt in de pilot natte teelten in de Proeftuin Krimpenerwaard. Lees hier meer over deze pilot.